zoeken

Hulp nodig bij jouw bosbeheer? Het Steunpunt Bos staat voor je klaar! 

Ben jij in het bezit van bos, of wil je graag een stuk bos aanleggen? Heb je vragen over de keuze van de ‘juiste’ boomsoort, de uitvoering van beheerwerken,  de aanvraag van een kapmachtiging, de opmaak van een beheerplan? Een team van medewerkers van het Steunpunt Bos helpt je graag op weg. 
Meer info op www.vlaamsbrabant.be/steunpuntbos

 

24/10 - Containerpark gesloten 

Op woensdag 24 oktober is het containerpark uitzonderlijk gesloten. 

Wedstrijd 'Boom je buurt' 

Bomen en hagen geven kleur aan je tuin. Een klimplant brengt leven in je straat. In groene buurten wonen blije mensen. Én dieren, want als alle tuinen samen één groot groen lint vormen, is dat goed voor de natuur. Maar ook voor het klimaat. Tijd dus om jouw straat of wijk (nog meer) in het groen te steken!
 
De provincie helpt jou. Met advies op maat van een tuinexpert. Wat moet je daarvoor doen?
1. Vorm met minstens vijf buren (op vijf verschillende adressen) een plantgroep.
2. Denk na over een datum waarop jullie samen de tuinexpert van de provincie kunnen ontvangen. Hou drie mogelijke momenten vrij in jullie agenda’s.
3. Schrijf jouw groep tussen 1 en 30 september in op www.vlaamsbrabant.be/boomjebuurt Geef de namen en adressen op van jezelf en al je medeplanters. Vul ook de drie data (tussen 1 oktober en 31 december 2018) in waarop jij de tuinexpert kan ontvangen.
4. Zorg dat je bij de eerste vijftien inschrijvers bent.
 
En daarna? Tussen 1 oktober 2018 en 31 maart 2019 organiseer je een plantdag. Voor plantgoed zorg je zelf. Neem foto’s, maak filmpjes, schrijf jouw verhaal neer en bezorg alles aan de provincie. Uit de inzendingen kiezen zij de boomjebuurtactie met de meeste aanplanten en medeplanters. Hoe origineler je het allemaal aanpakte, hoe meer kans je maakt om het tuinfeest ter waarde van 500 euro in de wacht te slepen.
 
De spelregels vind je op www.vlaamsbrabant.be/boomjebuurt.
Heb je een vraag of geraak je niet uit een tuinprobleem? Klop dan gerust aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.
‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’ is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Meer weten? www.vlaamsbrabant.be/levedetuin
 
Sla je slag tijdens de samenaankoop ‘Behaag je tuin’
De regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheems gemengde hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor tuinen. Bestel tussen 1 september en 31 oktober 2018 je plantgoed op www.behaagjetuin.be. Je bestelling haal je af op zaterdag 8 december op een verdeelpunt in je gemeente.

Behaag je tuin 

Voor de eerste keer organiseert Regionaal Landschap Zuid-Hageland een Fruitboom- en haagplantactie, samenaankoop ‘Behaag je tuin’, in onze streek. 
 
 
Het aanbod
Het aanbod bestaat uit inheemse soorten. Voor de hoogstamfruitbomen is er gekozen voor rassen specifiek voor onze streek.
  • Haagplantsoen (gemengde pakketten): Doornige haag, Doornloze haag, Bloesem- en bessenheg, Bijenheg, Houtkant, Vogelbosje, Bosrand
  • Hoogstamfruitbomen: Appel, peer, kers & kriek, pruim, perzik, okkernoot, kweepeer, mispel, moerbei
  • Hoogstamloofbomen
  • Wilgen: wilgenpoten, wilgentakken (voor wilgenhut)
  • Klimplant
Praktisch
Alle inwoners van Kortenaken kunnen deelnemen aan de samenaankoop.Bestel je plantgoed online via www.behaagjetuin.be (website online: 1 augustus 2018)
Bestellen: 1 september – 31 oktober 
Adviesmoment, woensdag 26 september. Tijdens het adviesmoment kunnen alle inwoners  terecht met al hun vragen over de bestelling. Dit is op afspraak.
Afhaalmoment: zaterdag 8 december ’18, 09u00 tot 12u00, Loods IGO, Steenbergstraat 44. 3380 Glabbeek
 

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 

Via onderstaande link vind je het uitvoeringsplan voor huishoudelijk en gelijkaardig bedrijfsafval. Dit plan is het vervolg op twee uitvoeringsplannen: het plan ‘Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen’ en het plan ‘Gescheiden inzameling bedrijfsafval van kleine ondernemingen’. 

Vlaanderen zet met dit plan versterkt in op afvalpreventie, hergebruik en materiaalkringlopen. De doelstelling: zo weinig mogelijk restafval van gezinnen én bedrijven verbranden of storten. Tot slot pakt Vlaanderen met dit plan ook het zwerfvuil doortastend aan.

Meer info via deze link.

Mestactieplan 

In uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn heeft de Vlaamse overheid een mestactieprogramma (MAP 5) voor de periode 2015-2018 opgesteld.

​​​Het vijfde mestactieprogramma bevat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten en fosfaten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Op woensdag 10 juni 2015 werd het voorstel van decreet dat uitvoering geeft aan het vijfde mestactieprogramma goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Meer info vind je via deze link.

Zwerfkatten 

De gemeente Kortenaken zet zich op de meest efficiënte en diervriendelijke manier in om het aantal wilde zwerfkatten tot een minimum te beperken. Zij gaat hiervoor een overeenkomst aan met vzw Poezenpootjes Geetbets en vzw Dierenvrienden Sint-Truiden. De wilde zwerfkatten worden gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd en nadien teruggebracht naar de plaats waar ze werden gevangen. De gemeente wil zo vermijden dat er nog meer wilde zwerfkatten worden geboren en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat, tegengaan. Op termijn zal zo de wilde zwerfkattenpopulatie geleidelijk maar effectief verkleinen. Voor meer informatie: neem contact op met de Milieudienst: erwin.thomas@kortenaken.be - 011 58 62 64.

Milieutips 

Voor meer milieutips, neem een kijkje op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Identificatie en registratie pluimvee en konijnen 

Op 4 juli 2018 is het koninklijk besluit (KB) verschenen dat de wetgeving over identificatie- en registratie (I&R) voor pluimvee en konijnen vastlegt. 

Voor de publicatie van het nieuwe KB was er enkel sprake van een eenvoudige registratieplicht voor pluimveebedrijven. Bepaalde types bedrijven (broeierijen, grote hobbyhouderijen,…) zijn op vandaag nog niet geregistreerd in Sanitel. Daarnaast zijn de gekende gegevens (soort, capaciteit, type pluimvee,…) nog niet specifiek genoeg. Ook konijnenhouderijen zijn nog niet geregistreerd in Sanitel. Vanuit sanitair oogpunt en traceerbaarheid vormt het nieuwe KB een meerwaarde voor zowel de pluimvee- als konijnensector. 
Afhankelijk van het aantal dieren, de soort en hun uiteindelijke bestemming, is het KB al dan niet voor u van toepassing. 

 

 Milieu

Erwin Thomas
 
Dorpsplein 35 
3470 Kortenaken
 
Tel  011 58 62 64
Fax 011 58 20 93
 
 Openingsuren
 
Ma - vrij: van 9 tot 12 uur
Ma: van 18 tot 20 uur
Woe: van 13 tot 16.30 uur